Hiszpańska fabada

Hiszpanskie mieso          Kiedy patrzymy na tradycyjną kuchnię hiszpańską, dostrzec możemy w niej wpływy różnych innych kultur, zwłaszcza arabskiej i meksykańskiej. Czym przede wszystkim charakteryzuje się wpływ kuchni meksykańskiej? Nade wszystko tym, że w Hiszpanii je się w chwili obecnej bardzo dużo fasoli. Fabada jest potrawą uznawaną za tradycyjną i każdy, kto zamierza wybrać się na wczasy do słonecznej Iberii, powinien skosztować właśnie tego dania.

Co to jest fabada, jak się ją przygotowuje i czym się charakteryzuje? Przede wszystkim, jak zostało to powiedziane, jej podstawą jest czerwona fasola. Ale nie tylko. Żeby nie było tak bardzo wegetariańsko, drugim składnikiem potrawy, jest mięso. Przypomina trochę naszą fasolkę po bretońsku, jednak mięsny wkład jest typowy dla ziem hiszpańskich: do jednego garnka wrzuca się bowiem w głównej mierze chorizo (a więc mocno wysuszoną kiełbasę), a także inne specjały w postaci na przykład (już bardziej tradycyjnego bez względu na szerokość geograficzną) boczku. Jedni przygotowują fabadę w taki sposób, by była bardziej płynna, inni starają się zrobić ją gęstą – w niektórych regionach funkcjonuje ona jako bardzo pożywna zupa. W restauracjach da się ją zamówić różnorako, często również jako zupę, ale są i takie miejsca, gdzie funkcjonuje ona w menu jako odrębne danie.

Strona autora: http://www.steelprofil.pl/